Ajankohtaista

Rovaniemen bussien kesäaikataulut julkaistu Linkkarin uusilla verkkosivuilla

25.5.2018 15:30

Rovaniemen paikallisliikenne siirtyy kaupungin järjestämäksi 4.6.2018 alkaen. Uudet kesäaikataulut on julkaistu Linkkarin verkkosivuilla.

Rovaniemen paikallisbussi

Rovaniemen paikallisbussien kesäaikataulut on julkaistu Rovaniemen paikallisliikenteen eli Linkkarin uusilla verkkosivuilla osoitteessa linkkari.fi. Kesäaikataulut ovat voimassa 4.6.–7.8.2018. 

Kesällä liikennöi kuusi linjaa: 1, 2, 4, 5, 8 ja 14. Bussiyhteyksiin on tullut hieman parannuksia aiempaan verrattuna. Esimerkiksi Vennivaarasta ja Ylikylästä kulkee enemmän vuoroja keskustaan ja takaisin. 

Kaikki reitit ja aikataulut ovat nykyistä selkeämmät. Vuorovälit ovat säännöllisempiä, ja vaihtojen toimivuus on huomioitu aiempaa paremmin. 

Kesäaikataulut julkaistaan lauantaina 26.5. ja keskiviikkona 30.5. Uusi Rovaniemi -lehdessä, josta ne voi ottaa talteen. Aikatauluvihkoja saa ensi viikon lopulla palvelupiste Osviitasta kaupungintalolta ja Matkahuollosta. Paikallisliikenteen linja-autoista vihkoja saa maanantaista 4.6.2018 alkaen. 

Uuden Waltti-matkakortin voi hankkia palvelupiste Osviitasta kaupungintalolta 28.5. alkaen  ja Matkahuollosta 1.6. alkaen sekä Waltti-verkkokaupasta, joka avautuu arviolta toukokuun loppuun mennessä. Kortti ja kortin lataaminen ovat ilmaisia elokuun 2018 loppuun asti. Tämän jälkeen uusista korteista ja kortin lataamisesta peritään palvelupisteissä maksu.       

Ajantasaisimmat tiedot paikallisliikenteestä löytyvät Linkkarin verkkosivuilta. Sivuja kannattaa seurata, koska niitä täydennetään lähiaikoina. Sivuille on tulossa esimerkiksi uusi reittiopas ja linkki Waltti-verkkokauppaan, josta voi piakkoin ostaa matkakortteja ja lippuja. 

Rovaniemen paikallisliikenne siirtyy kaupungin järjestämäksi 4.6.2018 alkaen. Aiemmin liikenteestä ovat vastanneet yksityiset yrittäjät kaupungin tuella. 

Rovaniemen bussiliikenteessä tapahtuu suuri mullistus – tässä keskeisimmät muutokset asiakkaan kannalta

Alla on listattu asioita, jotka muuttuvat Rovaniemen paikallisliikenteessä 4.6.2018 alkaen. Lisätietoa osoitteessa linkkari.fi. 

Reitteihin tulee muutoksia
Linjat 5 ja 14 säilyvät entisellään. Linja 4 lyhenee hieman Rantavitikan/Viirinkankaan päässä. Muut linjat muuttuvat jonkin verran tai korvautuvat uusilla.

Kokonaisuutena Rovaniemen bussiyhteydet paranevat aiemmasta. Esimerkiksi Vennivaarasta, Ylikylästä sekä Nivavaarasta kulkee aiempaa enemmän vuoroja keskustaan ja takaisin. Saarenkylästä tulee jatkossa suora yhteys Rantavitikalle. Myös Napapiirin ja keskustan välisiin yhteyksiin tulee parannusta. 

Käyttöön tulee Waltti-matkakortti – lippujen hinnat muuttuvat

Paikallisbusseissa otetaan käyttöön valtakunnallinen lippu- ja maksujärjestelmä Waltti. 
Waltti-matkakortille voi ladata kuukausilipun ja uutena tuotteena arvolipun. Arvolipulle voi ladata pieniäkin summia, ja matkan hinta on halvempi kuin käteisellä maksettaessa. Esimerkiksi aikuisen kertalippu käteisellä ostettuna maksaa 3,50 euroa, kun matkakortille ladattavalla arvolipulla matkan hinta on 2,80 euroa. 
Samalla Waltti-kortilla voi olla sekä kuukausilippu että arvolippu. 
Kaikki lipputuotteet, niiden hinnat ja lippujen ostopaikat löytyvät osoitteesta linkkari.fi.

Rovaniemi jaetaan kolmeen vyöhykkeeseen
Bussimatkan hinta riippuu siitä, kuinka monella vyöhykkeellä asiakas liikkuu matkan aikana. 
Vyöhykkeitä on Rovaniemellä kolme: A, B, C. Alkuvaiheessa Waltti-liikennettä on vyöhykkeillä A (entisen taajamalipun alue) ja B (linja 14 Muurolaan). Waltti-matkakortti ei toistaiseksi käy maksuvälineenä Rovaniemen muilla alueilla tai muissa kuin paikallisliikenteen autoissa. 

Nykyiset 30 vuorokauden liput poistuvat 
Nykyisten 30 vuorokauden taajama- ja seutulippujen myynti päättyy 31.5.2018. Lippuja voi kuitenkin käyttää niiden koko voimassaolon ajan. Matkahuollon 44 ja 22 matkan sarjaliput kelpaavat Rovaniemen paikallisliikenteessä myös 4.6.2018 jälkeen. 
Seutulippua korvaavaa tuotetta ei toistaiseksi ole. Seutulippu poistuu valikoimista, koska jatkossa markkinaehtoista liikennettä ei voi tukea julkisin varoin. Waltti-alueen ulkopuolella joukkoliikenteen järjestävät ely-keskus ja yksityiset liikennöitsijät. 
Niiden, jotka ovat käyttäneet seutulippua Waltti-liikennealueen ulkopuolella (C-vyöhykkeellä ja B-vyöhykkeellä linjaa 14 lukuun ottamatta), kannattaa ostaa jatkossa Matkahuollon sarjalippuja. Tämä koskee 150–170 asiakasta. 

Aiempaa useampi matkustaa ilmaiseksi
Aikaisempaa useampi saa matkustaa busseissa maksutta 4.6. alkaen. Esimerkiksi lastenvaunuissa tai -rattaissa oleva lapsi ja häntä kuljettava aikuinen pääsevät ilmaiseksi bussiin. Myös mukana oleva toinen alle 7-vuotias lapsi saa matkustaa maksutta. 
Maksavan aikuisen kanssa kaksi alle 7-vuotiasta matkustaa maksutta. 
Myös veteraanit ja pyörätuolimatkustajat pääsevät bussiin ilmaiseksi. Yli 65-vuotiaat  matkustavat arvolipulla alennettuun hintaan ruuhka-ajan ulkopuolella. 

Bussin vaihto helpottuu
Waltti-liikenteessä bussin vaihdot helpottuvat, koska erillistä vaihtolippua ei enää tarvita. Kerta- ja arvolippuun sisältyy 60 minuutin vaihto-oikeus.