Ajankohtaista

Rovaniemen kaupunki pääsi ratkaisuun seutulippuasiassa – tilalle palvelusetelillä hankittava sarjalippu

7.6.2018 17:19

Alustavien arvioiden mukaan palvelusetelillä tuettu sarjalippu tulee myyntiin Matkahuoltoon juhannusviikolla.

seutulippu.jpg
Rovaniemen kaupunki on päässyt ratkaisuun seutulipun korvaavasta tuotteesta Rovaniemen bussiliikenteessä. Kaupunki sai varmistuksen uuden lipputuotteen toteutumisesta torstaina 7.6.

Seutulippu poistui valikoimista toukokuun lopussa, kun Rovaniemen paikallisliikenne siirtyi kaupungin järjestämäksi 4.6.2018. Siirtymän jälkeen laki ei enää sallinut yksityisen joukkoliikenteen tukemista julkisin varoin.

Aiempi seutulippu maksoi asiakkaille 64 euroa. Kaupunki maksoi lipusta lisäksi liikennöitsijöille tukea 147 000 euroa vuodessa.  

Seutulipun korvaajaksi tulee nyt palvelusetelillä hankittava Matkahuollon 44 matkan sarjalippu. Lippu on voimassa kaksi kuukautta.

0–35 kilometrin matkoille (esimerkiksi matkat vyöhykkeiden A ja B välillä) lippu maksaa aikuisilta 70 euroa, nuorilta ja opiskelijoilta 42 euroa, lapsille 35 euroa.

35–100 km matkoille (kaikki vyöhykerajat ylittävät matkat) lippu maksaa aikuiselle 85 euroa, nuorille ja opiskelijoille 51 euroa ja lapsille 43 euroa.

Entisen seutulippuun verrattuna aikuisten hinnat nousivat, muitten halpenivat.

Asiakas saa sarjalipun yllä mainituilla hinnoilla kaupungin tarjoamalla palvelusetelillä. Kaupunki maksaa asiakkaan puolesta kustakin sarjalipusta 30–514 euroa.

”Olen iloinen ja helpottunut siitä, että saimme kohtuuhintaisen lipputuotteen haja-asutusalueella asuville, säännöllisesti joukkoliikennettä käyttäville asiakkaille”, sanoo joukkoliikenneinsinööri Hannu Kumpula.

Matkahuollon sarjalipulla ei valitettavasti ole vaihto-oikeutta Waltti-liikenteeseen esimerkiksi Rovaniemen keskustassa. Lippu kyllä kelpaa maksuvälineenä Waltti-liikenteessä, mutta jokainen bussimatka vähentää lipulta yhden matkan. Jos asiakkaan on vaihdettava Waltti-liikenteen bussiin, vaihtoehtoina on maksaa toinen matka Waltin kausilipulla, arvolipulla tai käteisellä.

Alustavien arvioiden mukaan palvelusetelillä tuettu sarjalippu tulee myyntiin Matkahuoltoon mahdollisesti juhannusviikolla. Siihen asti lippu maksaa kalleimmillaan 557 euroa. Kaupunki pahoittelee, että lippua ei saatu valikoimiin heti kesäkuun alussa.

Seutulipun poistuminen koskee yhteensä 150–170 ihmistä. Seutulipuilla on tehty keskimäärin 31 matkaa kuukaudessa.

Palvelusetelillä hankittavasta sarjalipusta, lipun ostamisesta ja sillä matkustamisesta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

 

Lisätietoa: Hannu Kumpula, joukkoliikenneinsinööri, hannu.kumpula@rovaniemi.fi, p. 050-4619685