Kelan opiskelijalippu (koulumatkatukilippu)

Kelan koulumatkatukilippu on tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille, joiden koulumatka yli 10 km. Lipun saamista koskevat yleiset ehdot ja ohjeet voit lukea Kelan sivuilta.

Koulumatkatukilippu on 30 vuorokauden kausilippu, jonka matkustusehdot ovat samat kuin normaalisti myytävällä Waltti-kausilipulla. Waltti-kortille ladattava Kela-opiskelijalippu käy ainoastaan Rovaniemen kaupungin paikallisliikenteen linjoilla 1 – 14. Se ei siten käy kaupungin palvelu-, asiointi- ja työmatkaliikenteen linjoilla eikä yksityisten yrittäjien (markkinaehtoiseen) tai ELY-keskuksen järjestämään liikenteeseen. Jos käytät koulumatkoihin muita kuin Waltti-liikenteen linjoja 1 – 14, niin Kela-koulumatkatukilipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote. Matkahuollon kortille ladattava Kela-koulumatkatukilippu kelpaa myös Rovaniemen paikallisliikenteen linjoille 1 – 14.

Koulumatkatukea lomakkeella, joita saat oppilaitoksesta, Kelan toimistoista ja Kelan internetsivuilta. Täytä lomake ja jätä se oppilaitokseesi. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot sekä antaa sinulle ostotodistuksen lipun ostamista varten. Ostotodistuksessa kerrotaan, kuinka monta kertaa olet oikeutettu ostamaan koulumatkatukilipun ja ajankohdan, jolloin ostot on tehtävä.

Voit ostaa lukuvuoden ensimmäisen Waltti-koulumatkatukilippusi Osviitasta (Kauppakeskus Rinteenkulma, Koskikatu 25, 2. krs.). Ota mukaasi allekirjoitettu ja oppilaitoksen leimalla varustettu ostotodistus sekä henkilöllisyystodistus. Maksuosuutesi koulumatkatukilipusta on 34 €.

Lisälatauksia Waltti-kortilla olevalle Kelan opiskelijalipulle voit ostaa Osviitasta, R-kioskeilta ja Rovaniemen paikallisliikenteen busseista. Edellä kerrotuissa paikoissa lisälatauksesta peritään erillinen, kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen latauspalvelumaksu. Lisälatauksia voi tehdä myös Waltti-nettikaupassa sekä 1.3.2021 alkaen Waltti-lippuautomaatista, joissa lataamisesta ei peritä erillistä maksua. Ole huolellinen, että valitset nettikaupassa oikean opiskelijatuotteen (30 vrk Kela Opiskelija). 

Kela-opiskelijalipun lisäksi kortille voi ladata myös arvoa.

Matkahuollon kortille ladattavan Kela-koulumatkatukilipun voit ostaa ainoastaan Matkahuollosta. 

 

17–24-vuotiaat opiskelijat

17–24-vuotiaat opiskelijat voivat matkustaa nuorten lipulla, ja tälle ikäryhmälle ei ole erillistä opiskelijalippua. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.

 

25 vuotta täyttäneet opiskelijat

  • Jos olet 25-vuotias tai sitä vanhempi opiskelija ja täytät myöntämisen edellytyksenä olevat kriteerit, sinulle myydään kausilippu nuorten kausilipun hinnalla. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.
  • Opiskelijalippuihin ovat oikeutettuja päätoimiset Rovaniemellä opiskelevat 25 vuotta täyttäneet henkilöt. Opintojen tulee olla tutkintoon tai ammattiin johtavia tai opiskelun tulee olla valmentavaa tai sellaista työvoimapoliittista koulutusta, johon sisältyy lähiopetusta keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa. Opiskelusta ei tule saada päivärahaa tai palkkaa. Kelan myöntämä opintotuki tai Koulutusrahaston myöntämä aikuiskoulutustuki ei kuitenkaan ole este opiskelijalipun saannille.
  • Voit ostaa lukuvuoden ensimmäisen Waltti-lippusi Osviitasta (Kauppakeskus Rinteenkulma, koskikatu 25, 2. krs.). Palvelusetelillä hankittavan Matkahuollon sarjalipun voit ostaa Osviitasta tai Matkahuollosta linja-autoasemalta. Tuo mukanasi täytetty opiskelijalippuhakemus ja voimassa oleva opiskelijakortti tai oppilaitoksen antama, korkeintaan 2 kuukautta vanha opiskelijatodistus.
  • Alennusoikeus on todistettava vuosittain elo-syyskuun aikana.
  • Voit ostaa samalle Waltti-matkakortille sekä kausilipun että arvolipun. Tällöin matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta. Jos kausilipun sijaan haluat käyttää kortin arvolippua, pyydä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta arvolipulta. Opiskelijan arvolipulla tehdystä matkasta peritään nuorten arvolippumatkan hinta.
  • Opiskelijan Waltti-kortti on aina henkilökohtainen. Lippua ostettaessa sinun on varauduttava todistamaan henkilöllisyytesi. Henkilöllisyyden voit todistaa passilla, ajokortilla tai henkilökortilla.
  • Lisälatauksia voit ostaa Osviitasta, R-kioskeista ja Rovaniemen paikallisliikenteen linja-autoista. Edellä mainituissa paikoissa lisälatauksesta peritään erillinen, kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen palvelumaksu. Latauksia voi ostaa myös Waltti-kaupasta ja 1.3.2021 alkaen Waltti-lippuautomaatista, joissa lisälatauksesta ei peritä palvelumaksua.